Sibirisk katt

Den Sibiriska katten tros ha uppkommit genom att raskatter från Ryssland, förmodligen Angora, parade sig med vildkatter i Sibirien. I det hårda klimatet överlevde endast de som bäst anpassade sig, och så småningom utvecklade rasen en lång, tjock och vattenavstötande pals och tofsar mellan tårna. Några andra kännetecken är den stora päls “kragen” och små tofsar på öronen. Rent genetisk sett har rasen varit åtskild från europeiska katter i mer än 100 år. Under 1980-talet började kattklubbar lägga märka till den Sibiriska Katten som en unik ras, och den planerade aveln började i St. Petersburg 1987. Tio år senare godkändes rasen av Fédération Internationale Féline d'Europé (FIFE) och år 2000 importerades de 10 första katterna till Sverige av Vera Marklin Kravtsova och Gunilla Wikström.

I karaktären så är katterna på vissa sätt lite lik hundar. De respekterar oftast bara en familjmedlem som ledare, och kan utveckla en stark relation till en person, som de följer överallt. De är intelligenta och många lär sig snabbt öppna dörrar eller till och med att apportera saker.
Intressant för allergiker är att rasen anses sakna det främsta kattantigenet FEL D-1 (se 
Allergy ), och det ryktas att det amerikanska patentet härstammar från Sibirisk Katt. Många är i alla fall vittnesborden om allergiker som äntligen har kunnat skaffa sig katt. Tyvärr betyder det inte att alla tål rasen, men “Sällskapet Sibirisk Katt” förmedlar testhem för dem som vill prova (https://www.sibiriskkatt.nu/)Vera startade uppfödning i Arboga under stamnamnet S*Knjaze. Gunilla startade uppfödning i Skellefteå under namnet Staffansgården.

Under åren har flera importer gjorts från olika delar av världen och antalet uppfödare har ökat i samma takt som intresset för rasen stigit. År 2014 finns ca 17 000st registrerade Sibiriska katter i  Pawpeds av dem är ca 3000 maskade och ytterligare ca 1700 registrerade som Neva Masquerade.
I SVERAKs Databas finns ca 8500 Sibiriska katter och ca 1000 Neva Masquerade registrerade. Av dem är ca 5600 st registrade och/eller födda i Sverige av sibbarna och ca 500st av nevorna.  Det föddes ca 900 SIB och 130 NEM år 2013 i Sverige. 


Rasbeskrivning

Generellt: Den Sibiriska katten och Nevan är medium till stor. Honor är oftast något mindre än hanarna. De är inte fullvuxna förrän vid 5 års ålder.
Huvudets form: lite längre än det är brett, mjukt rundat, massivt.
Pannan: bred och lätt rundad.
Kindbenen: välutvecklade och högt satta
Nosen: bred och medium lång,
profilen har en svag inbuktning men inget stop.
Hakan: svagt vikande, profilen ger nosens övre linje ett lätt rundat intryck.
Öronens form: medium i storlek, öppna i basen, rundade öronspetsar, med tofsar inuti och lodjurstofsar på öronen.
Placering: med bra bredd mellan och svagt lutande framåt.
Ögonens form: stora, lätt ovala, något snedställda och placerade brett isär.
Färg: enhetlig, alla färger är godkända. NEM har blåa ögon. 
Kroppens struktur: Kraftig benstomme och muskulös, kraftfull nacke, bred bröstkorg, en proportionell kropp ger ett rektangulärt utseende.
Benen: medium höga och formar rektangeln med kroppen, starka.
Tassarna: stora, runda och med tofsar mellan tårna.
Svansen: medellång, tjock med rundad svanstipp. Täckt runt om med kraftiga hårstrån som inte får hänga ned.
Päls: Struktur: semilång, väl utvecklad, väldigt tät, underullen får ej ligga platt. Pälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring. Sommarpälsen påtagligt kortare. Vinterpälsen har välutvecklad man, krage och pantalonger
Färg: Den sibiriska kattens färgklassificering är indelad i nio färggrupper där bland annat lila, kanel och aprikos inte är godkända. NEM är alltid maskade och indelade i två färgrupper.

 

Syskonras: Neva Masquerade NEM har har samma rasstandard som SIB, men de är maskade i samma färger och mönster som SIB och nevorna har blåa ögon precis som alla maskade katter har. De får paras fritt med varandra i SVERAK och andra förbund. På SVERAKs utställningar tävlar de i grupp 1 alla färger och mönster utan vitt och grupp 2 alla färger och mönster med vitt. 

 

Inom FIFe tillhör de semilånghåriga katterna till kategori II.

Till den kategorin hör Maine coon, Norsk skogskatt, Neva Masquerade, Turkisk angora, Turkisk van, American curl, Ragdoll, Helig birma och Sibrisk katt.
Den sibiriska katten påminner till stor del både maine coon och norskskogkatt men den har även klara skillnader såsom t.ex. storleken, kroppsbyggnaden och framför allt vad gäller huvudets former.

Rasstandard

Storlek
Medium till stor

Huvud
Massivt och lite längre än brett. Pannan är bred och lätt rundad. Höga kindben. Bred nos. Profilen har en svag inbuktning, men inget stop. Hakan är svagt vikande.

Öron
Medium, öppna i basen med runda öronspetsar. Svagt lutade framåt och med bra bredd emellan.

Ögon
Stora, lätt ovala och snedställda i placeringen. Alla färger är godkända.

Kropp
Kraftig benstomme. Benen är medium höga och formar en rektangel med kroppen. Tassarna är stora och runda.

Svans
Medium lång med rundad svanstipp.

Päls
Mycket tät päls som inte får ligga tätt till kroppen. Överpälsen är vattenavstötande och känns något hård vid beröring.

standard

Rasen indelas i följande grupper

  1. Svart eller blå
  2. Se 1 med vitt
  3. Brunagouti och blåagouti
  4. Se 3 med vitt
  5. Röd, creme, svartsköldpadd, blåsköldpadd – både agouti och non-agouti
  6. Se 5 med vitt
  7. Samtliga silver
  8. Se 7 med vitt
  9. Vit

FIFe:s poängbedömning för Sibirisk katt

Totalt   100
Huvud Generell form, nos, haka 25
Öron Storlek, form, placering 10
Ögon Form och färg 10
Kropp Form, storlek, ben, tassar 20
Svans Längd och form 5
Päls Kvalitet, textur, längd 20
Päls Färg och mönster 5
Kondition   5