Kattungarna säljs efter Sveraks regler och är vid leverans:

* Minst 14 veckor gamla, från 20230101 måste dem vara 14 veckor
* Registrerade hos Sverak och har stamtavla
* Avmaskade x2
* Vaccinerade mot kattpest, kattherpes och kattsnuva två gånger
* Veterinärbesiktigade, intyget ej äldre än 7 dagar
* Chipmärkta
* Försäkrade mot "dolda fel" i 3 år
* Rumsrena, sociala och vana vid familjeliv. Kloklippning, kamning, bilåkning mm.
* Älskade......


Vi testar alla våra avelskatter enligt Sibiriska kattens hälsoprogram för HCM och aven för PKD ultrascanning och DNA, Vi testar också för FIV & FeLV, samt blodgrupperar och CS gen. Vi testar även för PKdef om föräldradjuren inte är testade sedan tidigare.


Vi månar om våra kattungar och vill självklart att de ska få det bra i sina nya hem. Därför vill vi alltid träffa er personligen innan bokning av kattungen kan ske. Vi säljer ingen kattunge utan personlig kontakt. Ta gärna första kontakten med oss via mejl på adress: aanainas@telia.com


 Vi vill gärna veta vad ni har för planer med ert kattköp
- ska katten vara en älskad sällskapskatt, användas i avel, och /eller ställas ut?
Detta vill vi veta för att rätt  kattunge ska kunna komma till rätt hem då alla katter kanske inte lämpar sig lika bra för alla syften. Vi lämnar inte några avels- eller utställningsgarantier. Vi önskar gärna en fortsatt kontakt med våra kattungeköpare då vi tror att en fortsatt relation kommer att gynna båda parter

 

Tänk på att du som köpare aldrig ska köpa en raskatt utan att kattungen/katten åtföljs av/är (gäller SVERAK/FIFE-uppfödare):

  • Stamtavla, ingen stamtavla ingen raskatt oavsett vad uppfödaren säger, finns inte stamtavla ifrågasätt varför
  • Vaccinerad 2 gånger, kräv vaccinationsintyg
  • Chipmärkt, kräv intyg
  • Veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än 7 dagar, oavsett kattens ålder, är intyget äldre än 7 dagar, kräv ombesiktning innan köp.
  • Som köpare ska du också skriva under ägarändringsintyget i samband med att kattungen/katten hämtas

Kan även vara bra att fråga hur det ser ut hälsomässigt i kattens stamtavla, finns det HCM (hjärtsjukdom som finns i alla raser) är föräldrarna testade/ultraljudade för detta, finns det släktingar med sjukdomen, finns det andra defekter i släkten. Du kan också kontakta avelsrådet i rasringen för Sibirisk katt avelsradet@sibiriskkatt.nu  de kan hjälpa och informera inför köpet. Läs gärna på denna sida Kattstatus innan du köper katt

 

Kattungarna som kommer från oss är också vana med barn, andra vuxna och har fått massor av kärlek, bus och värme.

De som köper kattunge av oss skall alltid känna att de kan vända sig till oss med olika frågor och problem. Vi kommer att stötta och hjälpa till i den mån som det går. Även efter de flyttat är det spännande att höra hur det går för dem och den nya familjen - ett mail eller kort är väldigt uppskattat

Lite förklaringar vid intresse:

Utvärdering = Vi vill utvärdera kattungen inför ev Avel

Reserverad = Någon har visat intresse för kattungen men ännu inte tingat.

Tingad = Handpenning är erlagt och katten är tingad.

Såld = Full betalning är erlagd och katten har flyttat.

Först när handpenning är erlagd är kattungen bokad. Handpenningen återbetalas ej vid ev. återköp oavsett anledning. Vi lämnar inga som helst avels- eller utställningsgarantier. I övrigt följer jag konsumentköplagen.

Många allergiker har visat sig tåla den Sibiriska katten, dock inte alla.

Jag rekommenderar att du testar din allergi ett flertal gånger före ev. köp. 

Jag är även sk. testhem för Sällskapet Sibirisk Katt och du kan få komma till mig för att testa allergin.

Våra katter är alltid testade i HCM, FIV  & FeLV före parning.

Vid intresse av en kattunge är du välkommen att höra av dig till oss!

 

Vad ska man då tänka på när man ska köpa sin första kattunge?


Eftersom ni är på den här sidan antar jag att ni redan har bestämt er för en raskatt, och då kanske en Sibirisk Katt eller en Neva masquerad. Du kanske är allergisk. Eller så tycker du bara som vi att de är alldeles underbara!

Viktigt för mig är att den som säljer är en seriös uppfödare, eller att ha en sådan bakom sig som mentor. För att få en bra bild kan man bland annat kolla:

- Har uppfödningen ett stamnamn och är registrerad hos Sverak? Om inte (tex vid första kullen): har de då sin egen kattens uppfödare som stöd? Vilken uppfödning är det? Hur erfarna är dem?
- Är uppfödaren diplomerad i Sverak? (numera ett krav för att kunna registrera alla kullar efter den första)
- andra diplomeringar kan vissa på ett stort engagement: till exempel så ger Pawpeds väldigt bra kurser om avel och skötsel.
- Är de medlem i något annat kattförbund?
- Är de med i Säsk? - om kullen annonseras via Säsks förmedlingssida betyder detta automatiskt att uppfödaren följer hälsoprogrammet för till exempel hjärtsjukdomen HCM, att katterna är testade för virussjukdomarna FIV och FeLV före parningen, samt eventuellt för blodgrupp och Cs-genen

Sedan tycker jag personligen att det är bra om man känner att man kommer överens med uppfödaren. Man vet ju aldrig om det kommer att dyka upp problem i framtiden och då kan en bra relation underlätta!

Alla avtal bör vara skriftliga, detta för att undvika missförstånd redan från början.

 Det finns två avtal i samband med köp:

1. Tingningsavtal 

2Köpkontrakt / digital ægarændring


Avtalen kan laddas ner som Word-dokument genom att klicka på Word-symbolen. De är tagna från Sveraks hemsida och de flesta uppfödare använder samma blanketter.

Tingningsavgiften brukar ligga på 5 000: och den återfås inte när köpet inte genomförs. I de fall då det blir aktuellt med sent återbud eller till exempel med oväntad allergi får vi därmed möjligheten att ge nästa eventuella köpare rabatt, när de ändå får en katt som är lite äldre.

Priset för en Sibirisk katt kan verka högt: ca. 13 000-15 000 kronor.tar jag då jag har importerade honor från Ryssland för mellan 15000-20 000 kr.

 


Men allt är relativt. Uppfödning kostar. Detta bland annat för att rasen fortfarande är en ung i sverige (alltså importeras många katter för höga kostnader) och för att det bedrivs en väldigt medveten avel för att förebygga hälsoproblem och inavel. Parningar sker därmed lite kors och tvärs över landet. När man dessutom räknar avgifterna för parning, registrering, hälsotesterna för mamman, ID-märkning och vaccination plus kattungematen, så brukar man säga att varje unge kostar uppfödaren ca. 8000,- .....när allt går bra. Blir det däremot besök på djursjukhuset i samband med förlossning eller efteråt, tja då blir marginalerna inte är så jättestora.
Budskapet: de flesta uppfödarna håller på med avel och uppfödning för att de tycker väldigt mycket om det!

Vi håller gärna kontakten efter köp och hjälper gärna till vid frågor eller ev. problem. Kattungarna säljs till hem som ser kattungen som en familjemedlem där den får kärlek och omtanke. Är du avelsintresserad är du välkommen att höra av dig men inga kattungar säljs med avels- eller utställningsgaranti eftersom så mycket kan hända på vägen.

 

AVBESTÄLLNING:

Enligt 37 § konsumentköplagen har man vid konsumentköp rätt att avbeställa katten innan den har avhämtats.

Säljaren har i sådana fall rätt till ersättning för skäliga kostnader som uppkommit på grund av att köparen avbeställt köpet.

Säljaren och köparen kan i förväg enligt 41 § konsumentköplagen komma överens om vilken ersättning som säljaren har rätt till vid avbeställning av köpet.

Enligt detta avtal gäller att säljaren vid köparens avbeställning skall ha rätt till ersättning med 15% av köpesumman.

Vid andra köp än konsumentköp har köparen inte någon avbeställningsrätt.