Fodervärd

Att bli Fodervärd:
Att bli fodervärd innebär ett lika stort ansvar som att köpa en katt. Kanske till och med lite större.
Du blir ansvarig för en katt som någon annan ägar och där du har förbundit dig att ta hand om mamman under graviditeten och förlossning samt om kattungarna.
Det blir även en del jobb med köpare som kommer och titta när ungarna ska säljas.

Det finns flera skäl varför man väljer att bli fodervärd:
1. Att det är ett tryggt sätt att skaffa sig en (första) kull: du vet att du kommer att ha stöd från ägaren, som har erfarenhet av allt runtomkring och löser administrativa problem.
2. Ekonomi. Faktiskt inte så vanligt som folk tror, och inte alltid det bästa skälet. Tänk efter mer än en gång om detta skulle vara skälet för er. Det är som sagt mer jobb att ha ungar än man tror och man ska verkligen tycka att det är kul!!

Vad innebär då fodervärdskapet?
För en Hona kan man välja 2 former: hel- och halvfoder.

Helfoder brukar innebära att man avtalar om 2 kullar, med minst 4 ungar/kull. Man betalar då inget för mamma-katten. När avtalet är fullföljd övergår ägarskapet till fodervärden med eller utan rättigheter till fortsatt utställning (oftast inte avel).OBS  HCM skall göras utav fodervärden vid 3 år och 6 år                        .                                                                        
Halvfoder Hona brukar innebära att man avtalar om 1 kull, med minst 4 ungar. Man betalar då halva priset för mamma-katten. När avtalet är fullföljd övergår ägarskapet till fodervärden med eller utan rättigheter till fortsatt utställning och avel.  OBS  HCM skall göras utav fodervärden vid 3 år och 6 år

 

Hane betäckning max 5 kullar om minst 8 kattungar,  När avtalet är fullföljt övergår hane till fodervärden med eller utan rättigheter till fortsatt utställning eller avel.  OBS  HCM skall göras utav fodervärden vid 3 år och 6 år

 

Vilka villkor skiljer sig åt mellan uppfödarna?
Antal ungar/kull, medverkan till utställning under fodervärdskapet, rätten till fortsatt avel är saker som skiljer sig åt mellan de olika uppfödarna.
Det som även skiljer sig åt är om ägaren "plockar hem" mamman när hon ska föda, så att han/hon kan ta hand om förlossningen och de första kritiska veckorna.
Det är väldigt viktigt att man kommer överens om dessa detaljer innan och skriver in de i kontraktet!

Fodervärdsavtalet som jag använder

 

Jag brukar göra små justeringar i diskussion med fodervärden, så att kontraktet passar just de.

 

OBS

HCM skall Fodervärden göra på Övertagen katt vid 3 års ålder och vid 6 års ålder, detta är mkt viktigt då katten varit i avel och man vill få resultat att katten har ett normalt hjärta enl HCM

 

                               OBS, VIKTIGT

                            Gäller från 20190101

 

                  på grund av TRYCKFELSNISSE som ställer till det ibland så skriver jag här att alla hanar som sätts på foder ALLTID skall kasteras innan ägarrätten övergår till fodervärden. Inget annat gäller.